Yapılar- Nevin Erem

Gezelim-Görelim
TARİHTEKİ YAŞANMIŞ GÜZELLİKLERİ GÜNÜMÜZE TAŞIYAN ESERLER
DÜNYA HARİKASI YAPILAR VE KÜLLİYELER

Beşinci yılımızı tamamladığımız şu sıralarda hazırladığımız sonbahar sayımızı sizlere sunarken hepinizi sevgi ile selamlıyorum. Öncelikli olarak faaliyetlerimizin yer aldığı bu sayımızda Dünya'nın gelmiş geçmiş en büyük yapıları ile tarihimizde büyük yer tutan ve insanlara gerek kültürel gerekse sağlık alanında büyük faydalar sağlayan Külliyelerden örnekler bulacaksınız. Her zaman her konuda en iyiye en büyüğüne ve en güzeline sahip olmak tüm insanların ve toplumların arzusudur. Bu arzu ve istek nedeniyle yapılan çalışmalar sonucunda hepsi birbirinden güzel devasa boyutlarda eserler ortaya çıkmış ve bunların arasında büyüklüklerine göre sıralanan yedi tanesi dünya harikası seçilmiştir. Bu dünya harikalarından iki tanesi ülkemizde yapılmışsa da bugüne kadar gelemeyen bu yapılar tamamen yok olmuş elimizde sadece resimleri kalmıştır. Diğer beş tanesi Mısır, Ortadoğu ve Yunanistan'dadır. Bunlar da tamamen yıkılmıştır. Günümüze ulaşan tek yapı Mısır'da olup Giza'daki piramitlerdir.

Ülkemizdeki tarihi yapılardan Külliyeler, gerek yapılma nedenleri ve gerek yapı teknikleri ile dünya harikası sayılabilecek nitelikte eserlerdir. Ancak büyüklük açısından diğer eserler kadar iddialı değildirler. Çok önemli tarihi değere sahip olan bu külliyelerden bir kısmı teknik özellikleri nedeniyle Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Bunların içinde Dünya'da eşi benzeri olmayan Divriği Külliyesini sizlere tanıtmaya çalıştık.

Sahip olduğumuz değerlerin farkında olmamız ve onları korumamız açısından tarihimizden bugüne kalan önemli eserleri bilmemiz kültür mirasımızın tanıtımı ve bakımı konusunda görevlerimiz olduğunu anımsatmaktadır.

Nevin EREM