Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-222 78 43
Sıvı ve taneli yemekleri karıştırmak ve almak için kullanılan kaşıklar her türlü değişik (metal, gümüş, kristal, bambu, çelik vb. ) materryalle yapılabilirse de en sağlıklısı şüphesiz tahta olanıdır. Tahta kaşıklar genellikle şimşir ve çam ağacından yapılmaktadır. Yemeklerde kullanılan kaşıklara cila ve boya sürülmez sade olarak kullanılır. Süs kaşığı olarak yapılanların üzerlerine çeşitli desenler yapılabildiği gibi cila ile de parlatılmaktadır. Kullanım alanına göre kepçe ve sapının boyu değişen kaşıklar tek bir malzemeden yapılabildiği gibi farklı malzemeler de kullanılmaktadır.

Örneğin sapı fildişi veya mercan olan bir kaşığın kepçesi şimşir olabilir. Son dönemlerde kaşıklar tek malzeme ile bütün olarak yapılmaktadır.

Yemek yerken veya karıştırırken kullanılan kaşıkların tahta olması her zaman tercih edilmektedir. Zira diğer kaşıkların aksine tahta kaşığın yemeğin tadını bozmadığı şeklinde
bir inanış vardır. Orta Asya Türklerinden Selçuklulara kadar uzanan bir coğrafyada kullanılan kaşıkların tahta olmasının nedeni bu inanış olabilir. Nitekim uzak doğuda (Çin, Japonya Kore Tayland vb.) yemeklerde kaşık yerine kullanılan çubukların hepsi tahtadandır. Metal kaşık değil bıçak bile kullanılmayan bu sofralarda yemeğin parçalanması ve servis işlemleri dahi hep bu çubuklarla yapılmaktadır.

Günümüzdeki batı tipi sofralarda kaşık çatal ve bıçaklar genellikle metaldendir.
Sıvı ve taneli yemekleri karıştırmak ve almak için kullanılan kaşıklar her türlü değişik (metal, gümüş, kristal, bambu, çelik vb. ) materryalle yapılabilirse de en sağlıklısı şüphesiz tahta olanıdır. Tahta kaşıklar genellikle şimşir ve çam ağacından yapılmaktadır. Yemeklerde kullanılan kaşıklara cila ve boya sürülmez sade olarak kullanılır. Süs kaşığı olarak yapılanların üzerlerine çeşitli desenler yapılabildiği gibi cila ile de parlatılmaktadır. Kullanım alanına göre kepçe ve sapının boyu değişen kaşıklar tek bir malzemeden yapılabildiği gibi farklı malzemeler de kullanılmaktadır.
Örneğin sapı fildişi veya mercan olan bir kaşığın kepçesi şimşir olabilir. Son dönemlerde kaşıklar tek malzeme ile bütün olarak yapılmaktadır.

Yemek yerken veya karıştırırken kullanılan kaşıkların tahta olması her zaman tercih edilmektedir. Zira diğer kaşıkların aksine tahta kaşığın yemeğin tadını bozmadığı şeklinde
bir inanış vardır. Orta Asya Türklerinden Selçuklulara kadar uzanan bir coğrafyada kullanılan kaşıkların tahta olmasının nedeni bu inanış olabilir. Nitekim uzak doğuda (Çin, Japonya Kore Tayland vb.) yemeklerde kaşık yerine kullanılan çubukların hepsi tahtadandır. Metal kaşık değil bıçak bile kullanılmayan bu sofralarda yemeğin parçalanması ve servis işlemleri dahi hep bu çubuklarla yapılmaktadır.

Günümüzdeki batı tipi sofralarda kaşık çatal ve bıçaklar genellikle metaldendir.

Yemek ve dekorasyon dışında tahta kaşıklar "kaşık oyunu" denilen ve türküler eşliğinde oynanan halk oyunlarında da kullanılır. Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak oynanır. Oyunda iki kaşık sırt sırta vurularak tempo tutulur.

Geleneksel kültürümüzde çok amaçlı olarak kullanılan kaşığın, dilimize yerleşmiş atasözü ve deyimlerde de önemli bir yeri vardır. (örneğin, kaşık çalmak -iştahlı olmak- kaşıkla verip kepçe ile almak, vb. gibi)


Desenli tahta kaşıklar

Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Doğal Yaşam Alanı

Ön Kapak İçi

Hukukun Üstünlüğü ve Anayasa

Faaliyetlerimiz

Hobi Edinmek

Kardeşim (Şiir)

Yaylalar

Sisler

Tahta Kaşıklar

İnsiyaki Hükümler

Kilim

Mısır Ekmeği

Renkler (Şiir)

Arka Kapak İçi

Arka Kapak

Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın