Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Modern Mimari

Ön Kapak İçi

Sanatta Diyalektik

Sosyal Konular Eski Ölçülerle Tartışılamaz

Faaliyetlerimiz

Baharatlar

Baş'lar (Şiir)

Modern Yapılar

Çikolatalı Sigara Böreği

Pencereler

Bahçe Sanatı

Mahpusun Psikolojisi

Etnoğrafya

Arka Kapak İçi

Arka Kapak

Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25
Bitkilerin köklerinden, yapraklarından ya da çiçeklerinden elde edilen baharatların tarihin en eski dönemlerinden beri kullanıldığı bilinmektedir. Tarihte kullanılan baharatların çoğu doğu kökenlidir. Özelikle Hindistan'da, Çin'de baharat kullanımı yaygındır. Sadece tat ve aroma değişikliği nedeni ile değil sağlığımız açısından da yararlı olduğu için baharatlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Örneğin nane bitkisinin midemiz bulandığında iyi geleceğini bilmeyen yoktur. Kök bitkilerden zencefilin, çiçek ve yapraklarından faydalandığımız ıhlamurun soğuk algınlığında yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca ağaç kabuğundan elde edilen tarçın ile kök bitkiden öğütülen salep de kışın soğuk günlerinde üşütmekten ve öksürmekten korunmak için başvurduğumuz içeceklerimizdendir. Bu çeşit baharatların kullanımı çok eski zamanlardan kalma olup ninelerimizin dedelerimizin uyguladıkları geleneksel korunma yöntemlerinden bazılarıdır.