aa. Yapılış kalıtımı: Boy, kafatasındaki hususiyetler (kafatasının en geniş ve en uzun noktaları arasındaki mesafeler gibi) çene, burun, kulak şekilleri, gözlerin, cildin rengi v.s. anatomik özelliklerin geçtiği göz ile görülmekte ve herkesçe teslim edilmekte olan bir gerçektir.
bb. Biyolojik kalıtım: Özellikle son araştırmalar neticesinde kan guruplarının İrsiyeti meydana çıkmıştır. Ana babanın gurubu aynı ise, çocuğun gurubu da aynıdır. Eğer ana veya babanın kan gurubunda ayrılık varsa Mendel Kanunu hükmünü yürütür. Biyolojik irsiyetin bir belirtisi de madeni veya nebati zehirlere karşı bazı kimselerde görülen bağışıklık (muafiyet) halidir. Diğer taraftan hastalıkların bazılarına direnç veya dirençsizlik bazı hastalıklardan fazla müteessir olma gibi hallerin de irsiyeti tespit edilmiştir.
Hastalıkların bazılarının irsi olduğu muhakkaktır.(5) Frenginin irsi olduğu zannedilmektedir. Fakat buna rağmen ana rahminde teşekkül ederken bazı fizyolojik sebepler neticesinde çocuğun bu hastalığa karşı bağışıklık elde etmesi ve hastalıksız doğması mümkündür. Koku alamamazlık, erken bunama, titreklik, irsi hastalıklardandır. Verem için veraset şekli kat'i olarak ispat edilmemiştir. Fakat veremlilerin çocuklarında vererne istidat daima görülür.
Görülüyor ki irsi olduğu tereddütsüz kabul edilebilen hususlar mevcuttur. Fakat psikolojik irsiyet mümkün müdür? Boy, çene, kafatası ölçüsü gibi maddi diyebileceğimiz özellikler nasıl geçiyorsa baba ve ananın psikolojisi de evlada geçer mi? Eğer bu kabul edilirse irsiyetin suçlu psikolojisini kapsaması mümkün müdür?
1. Yavuzer (H.) s. 79.
2. Neville, s. 203
3. Gökalp, s. 54: "Avusturyanın Bruno şehrinde nebatat ve hayvanat ile meşgul olan Gregot Mendel 19 uncu asrın son yarısında bu kanunları koymuştur. Bir süre bu kanunlar ihmal edilmiştir. Daha sonra diğer bilim adamları tarafından canlandırıldı. Bu kanun gereğince tasallüp suretiyle herhangi bir mahsulde baba ve ananın ayırıcı izleri ayrı ayrı değil, birininkine üstün gelerek meydana çıkar. Siyah kıvırcık saçlı bir insanla, kumral ve düz saçlı bir insanın birleşmesinden meydana gelen çocuklarda siyah ve kıvırcık saç üstündür. Fakat hücrede düz saçta gizli istidat haline geçmiştir. İnsanlarda kıvırcık saçın düz saça, siyah saçın san saça koyu gözün açık renkli göze, şeker hastalığı tabii hale üstün olduğu görülmüştür. Dominant ve ressesivite hiçbir vakit mutlak ve tespit edilmiş değildirler. Daha ziyade nispidir. Sonra aynı istidat diğer bir istidat karşısında üstün olduğu halde diğerlerinde pasif olabilir. Örneğin mavi gözlülük, renksizlik. karşısında üstün iken esmer gözlülük karşısında zayıftır. Lenz'e göre bir takım istidatlar vardır ki erkekte üstün iken, kadında zayıftır. Sonra gençlikte aşikar zayıf olan belirli istidatlar ihtiyarlıkta üstün veyahut aksidir"
4. Kalıtım hakkında bk. Gökay, s. 53-59. "Kalıtım ve çevre, insanlar arasındaki benzerliklerin ve ayrılıkların iki önemli kaynağıdır. İnsanlardan bazıları kalıtımın, bazıları ise çevrenin insan kişiliğini daha çok etkilediği kanısındadırlar. İnsanın bu konudaki inanışı günlük davranışlarını çok etkilediği için, bu alandaki bilimsel araştırma sonuçlarının herkesçe bilinmesinin büyük önemi vardır" (Baymur, s. 223).
5. Kalp hastalıkları, sar'a ve isterinin irsiyeti hakkında, Gökay, s. 57; Lamy (M.), Les maladies hereditaires (Paris, 2. Bası, 1970), s. 12,14,103. Jenetik, "kalıtım hastalıkları" hakkında tam bir liste çıkaramamıştır. Kemik hastalıkları, kemik zafiyetinden ileri gelen kırıklar, anormal derecede zayıf kemikler, deride kabarcıklar, bir kısım sar'a, kalıtımla
ilgilidir. Kemikler, kalp, böbrekler, alyuvarlaklar, asap sistemi bozukluklarında kalıtım etkilidir. Sağır-dilsizler, körlerde kalıtımın etkisi yarı oranındadır. Kulak, göz bozuklukları da aynı düzeydedir. Psikopatlığın çoğu kalıtım sonucudur …