Mithatpaşa Cad. No:66/6 Tel: 0312-419 38 65 Fax: 0312-419 76 25
Çayın diğer bir ayrımı rengine göre yapılmaktadır. Siyah çay, yeşil çay ve beyaz çay. Siyah ve yeşil çay genelde günlük tüketimde kullanılmakta ve herkes tarafından bilinmektedir. Beyaz çay ise sağlık açısından özellikle soğuk algınlığında kullanılmakta ve haftada en fazla bir kere içilmesi tavsiye edilmektedir. Eski adı Seylan olan Sri Lanka'nın çayları bütün dünya da Seylan çayı olarak bilinmektedir.
Hindistan' ın güneyinde Ekvatora yakın bir bölgede (6. ve 10 Kuzey enlemleri arasında) yer alır. Sri Lanka'da ekvator iklimi egemen olduğundan yağışı ve ormanı boldur. Yaban hayatın çeşitliliği yanında bitki örtüsünün yoğun olduğu yağmur ormanları Sri Lanka için bir hazinedir.
Yağışlı iklimi ve bereketli toprakları biyolojik çeşitliliğin temel nedenidir. Yol boyunca görebileceğiniz Hindistan cevizi ve muz ağaçları bir orman görünümünü almıştır. Yüksek tepelerden (1800 m. En kaliteli çay bitkisinin asgari 1800 m.den elde edildiği söylenmektedir.) aşağı doğru taraçalar halinde ekilen çay ağaçları 15 metreye kadar uzanabildiği halde altı ayda bir budanarak büyümesi engellenmektedir. Bitkinin yapraklarından elde edilen çay, toplama, ayırma (büyüklüğüne göre) kurutma ve fermantasyon olarak çeşitli aşamalardan geçer. Çaylar, yaprakların büyüklüğüne ve tadına göre isimlendirilmektedir. Hafif çay şekersiz içilebilmekte, orta dereceli olan sütlü ya da sütsüz içilebiliyorsa da sert çayın şekerle içilmesi tavsiye edilmekte.
Sri Lanka tropikal iklim bölgesinde olduğu için mevsim farklılıkları fazla değildir. Sadece yüksek bölgelerde hava soğumaktadır. İklime uygun olarak bol bulunan tropikal meyveler yol boyunca satıcı tezgahlarında görülmektedir. Sebzenin ve meyvenin bol olduğu ülkede muzlar hayvan yemi kullanılmaktadır .
Tapınakları, sarayları, kaleleri ve bahçeleriyle Sri Lanka tarihi açıdan da zengin bir ülke. Uzun yıllar İngiliz hakimiyetinde kalmış olması nedeni ile İngiliz sisteminin etkisi (özellikle trafikte) görülmektedir.