Suçlu psikolojisi üzerinde yapılan tetkiklerin verdiği neticeler, bütün sebebi veraset olarak kabule imkan vermemektedir. Muhakkakki çevre veraset kadar ve hatta ondan daha fazla suçlu psikolojisi üzerinde etkilidir. Bu etki bazı toplum yapısına bağlı suçlarda daha fazla kendini göstermektedir. Eğer fahişe anadan yine böyle bir evlat doğmuş ise, bunda herhalde kalıtımdan ziyade görerek, sürüklenme etkilerini aramak gerekecektir.
Suçda toplumun ve irsiyetin payını her hadisede ayrı ayrı incelemelidir. Verilecek hükmün önemi çok büyüktür. Çünkü asıl sebebin irsi, oluşuna göre suçlu hakkında tatbik edilecek tedbirlerin türü de değişecektir. İrsi olduğu şüphesiz olan vakalarda, kesin tedbirlere müracaat etmeğe toplumun hakkı vardır. Eski devirlerde babalarının suçundan dolayı çocukları da ceza görüyordu. Daha uygar bir devirde yaşadığımız için böyle bir tedbire başvuramayız. Fakat toplumun bünyesini bozan irsi kusurların geçişine uzayıp gitmesine göz yumulamaz. Garofalo'nun dediği gibi "Suçluların çocukları, babalarının suçundan dolayı cezalandırılamaz. Fakat bu çocukların doğmasına engel olunabilir."
Ceza hukukunda "emniyet tedbirleri"nin başarısı, suçlu psikolojinin sebeplerinin iyi teşhis ve tesbitine bağlıdır. Özellikle "ceza" ve "cezanın infazı" meselelerinde ceza hukukuna yol göstermeğe başlamış olan psikiyatrinin verilerinden azami derecede yararlanmalıyız (27).
20) Bu nazariyenin tenkidi hakkında bk. Garofalo, s. 109
(21) Morgan (C.), s. 37: "Tek yumurta ve çift yumurta ikizleri arasındaki genetik fark, psikologlar için çok yararlı olmuştur. Tek yumurta ikizleri, tek dölütten gelişmekte, böylece kalıtımları aynı olmaktadır, (Bu nedenle cinsiyetleri de aynıdır). O halde, tek yumurta ikizlerinde gördüğümüz herhangi bir fark, çevresel farklardan ileri gelmektedir. Çift yumurta ikizleri, aynı zamanda oluşan iki farklı dölütten gelişmektedir. Her dölüt ana-babasının genlerinin tesadüfi bileşimini içerdiğinden, bu ikizler farklı zamanlarda doğmuş olan kardeşlerden daha fazla benzemektedir. Diğer taraftan beraber büyütülen çift yumurta ikizlerinin çevreleri, kardeşlerinkinden daha benzer olmaktadır. Bu çevreler, birbirleriyle tamamen aynı olursa, ikizler arasındaki herhangi bir fark, kalıtımsal olacaktır. Gerçekte hiçbir bireyin çevresi aynı olmamaktadır. Fakat çift yumurta ikizlerinin çevreleri, bazen psikologların, kalıtım ve çevre arasındaki etkileşimi anlamalarına yardımcı olacak kadar benzer olabilmektedir."
(22) Rousseau, s. 134.
(23) Aynı mahiyette araştırınalar hakkında, Garofalo, s. 93; Aleksandre Brüksel Üniversitesi, Suçlu Psikolojisi notları, s. 12.
(24) Grenlona, s. 217.
(25) Garofalo (-den naklen), s. 93
(26) Aleksandre, s. 13.
(27) Gökay, Fahrettin Kerim, adı geçen eser: "Psikiyatriden bahsederken psikiyatride söz sahibi olan bir sosyolog, içinde yaşadığı sosyetelerin zaaflarını iyi görür, bunların, sarsıntılarının kaynağı ve seyrini daha iyi bilir, inceler, sosyal hayattaki bozuklukların sebeplerini ve bu bozuklukların fertler üzerindeki etkilerini araştırarak ona göre çareler arar. Evlenme, geçimsizlik, boşanma gibi aile içlerinde cemiyet barometresinin ayarını düzenler. Cürümler ve diğer karanlık işlerde adalet terazisi ibresinin doğrudan şaşmamasına yardım eder. Cürümlerin kaynaklarını arar. Mahiyetlerini inceler. Cürümlere karşı alınması gereken tedbirleri inceden inceye tetkik eder. "Çevrecilik (Ing. environ-rnentalism): Davranışların gelişiminde, kalıtım yerine çevre etmenlerine öncelik ve ağırlık veren görüş" (Enç).