Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Tarım Alanları ve Meralar

Hakimin Tarafsızlığı

Endonezya

Korku

Pirinç

Luwak Kahvesi

Kelebekler

Faaliyetlerimiz

Bugünkü İnfaz Sisteminin Psikolojik Bakımdan Tenkidi

Biz Öyle Karar Verdik

Gündüz Uykusu (Şekerleme)

Küçük Pizzalar

Parahu Yanardağı

Arka Kapak

Ön Kapak İçi


Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25
Bahar gelince çayırlarda kırlarda görmeye alıştığımız kelebekler. Doğanın güzelliğine ayrı bir renk katmaktadır. Hepimizin hayranlıkla seyrettiği bu naif ve zarif kelebeklerin renklerinin ve desenlerinin güzelliği herkesi büyülemektedir.
Kelebekler, üstü son derece çeşitli renkte desenler oluşturan pullarla kaplı kanatlarının görünüşüyle kolayca tanınırlar. Uzunluğu 1-100 mm arasında değişen bedenlerinin tümü bölgeye göre değişen az ya da çok sık pullarla kaplıdır. Kanatlar kelebeklerin en belirgin özellikli bölümüdür. Kanatları  kaplayan pullar küçücük (0.07-0.4 mm uzunluğunda) yassı kıllardan oluşan demetlerdir. Biçimleri çok çeşitlidir. Genellikle dörtgenimsi ve üstleri ince çizgilidir. Yapılarında çeşitli tipte boya maddeleri bulunur. Girişim olgularına ve ışığın kırılmasına göre renk değiştirebilirler. Kanatlarında görülen desenler pulların özel dizilişlerine bağlıdır.

Kelebeklerin oluşumu, genellikle bir bitkinin üstüne tek tek ya da topluca bırakılan yumurtalardan çıkan tırtıl denen kurtçuklardan oluşur. Dalların ya da yaprakların üzerinde yaşayan tırtıllar bulundukları yerin rengi hatta biçimiyle benzerlik gösterirler.
Gölge bir yerde yaşayan türler genellikle beyazımsı ya da esmerimsidirler. Aynı türün kurtçuk yaşamında renk ve desenler ortamın etkisiyle (bazen de aldığı besinlerle) orantılı olarak değişebilir. Tırtılların çoğu bitkilerle beslenir. Tomurcuk, sürgün, yaprak, kök odun ne bulurlarsa yerler. Tırtıl gelişmenin sonunda beslenmeyi keser ve içinde nemf denen süreyi geçireceği kozayı örmeye başlar. Bunların nemf denen evresine" krizalit" denir. Krizalitlerin yapısı erişkin kelebeğe yakındır. Kozalara toprakta taşların altında, yaprak yığınlarının içinde rastlanır. Aynı koza içinde birkaç krizalit bir arada bulunabilir. Gündüz kelebekleri sabah kozadan çıkar. Kelebeklerin uçuş hızı türüne ve grubuna göre değişir. Bazıları doğduğu yerden uzaklaşmadığı halde bazıları üremeye elverişli yer ve besin aramak amacıyla bir araya gelir ve gerçek göçlere girişirler.