Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Çiçekler

İtiraf Çeşitleri

Avukat ve Hakim

Küfür

Yemen

Kaktüsler

Faaliyetlerimiz

Hürriyeti Bağlayıcı Cezalar

Sağlık Köşesi

Romanya

Tuz

Yer Elması

Ön Kapak İçi

Arka Kapak İçi

Arka Kapak


Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25
Ayrıca büyük kentler de burada yer alır. Ülkenin Güney Yemen'i oluşturan bölümü Arap Yarımadasının güney kesimini kapsar. Yer yer vahaların bulunduğu kumlu kıyı ovaları batıdan doğuya doğru gidildikçe azalır.

    Yemen'in tarihi iyi örgütlenmiş krallıktır. Parlak dönemlerini İÖ. İlk bin yıllarda yaşadığından çok eskilere dayanır. Bu krallıklar Ma'in başkenti Marib olan Kraliçesi ve barajıyla ünlü Saba krallığıdır. Bu krallık İÖ. Altıncı yüzyılda son bulmuştur. Bedevilerin göçebe yaşamıyla bir karşıtlık oluşturan Yemen, zenginliğini tarım ürünlerine, kokulu bitkilere ve günlük ağacı ticaretine borçluydu.

Ülkenin başkenti San'a dır. Ortadaki yaylaların üstünde yaklaşık 2500 m. yükseklikte yer alan San'a 1810 dan beri ortak bir surla bir araya getirilen oldukça farklı iki bölgeyi içine alır. Doğuda çok yoğun olan eski bir Arap kenti kesimi batıda çok sayıda bahçeleriyle daha havadar ve açıklık olan Türk ve Yahudi mahallelerinin yer aldığı kesim.

    Kuzeyden güneye doğru uzanan geniş vadi sel bastığı zamanlar dışında kurudur.
 A
                   rabistan yarımadasının güneyinde Kızıldeniz ve Aden körfezi kıyısında yer almaktadır. 21 Mayıs 1990'da Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen Demokratik Halk Cumhuriyetinin (Güney Yemen ) birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.

Ülkenin Kuzey Yemen'i oluşturan bölümü derin vadilerle yarılmış yüksek dağlarla kaplıdır bu da aşılması güç bir engel oluşturur. Yükseklikle artan yağışlar yüksek yaylaları ülkenin en zengin bölgesi haline getirmiştir.
    Ülkenin başlıca kentleri 2300m. yükseklikte görkemli bir dağ sirkinde yer alır. Başkent San'a, Aden Zebid, Taiz Yemen'de Rusların yaptırdığı ilk liman olan Hudeyde, Zeydi'lerin merkezi olan Sa'ada'dır. Bütün bu kentler dar, yüksek ve ilgi çekici biçimde bezenmiş çatılarla donanmış evlerle dikkât çeker. Evlerin farklı yapıda olan ve yukarı doğru gitgide genişleyen pencereleri vitraylarla süslüdür. Ulaşım birkaç karayolu dışında bozuktur.

    Yemen'de kentler güzel kapıları bulunan surlarla çevrilmiştir. (San'a da Bab-ül- Yemen) Evler çok güzel bir kent görünümü oluşturur. Taş tuğla ya da kerpiçten yapılmış olan yüksek tavanlı evlerin kaymak taşı ya da alçıdan beyaz çerçeveli iki sıra pencereleri vardır. Evler birer yüksek küp görünümündedir. (sekiz ilâ 19 katlı). Yemen'de az katlı ( tek ya da iki kat) ev görmek mümkün değildir. En basit ev beş katlıdır.

    Çömlekçilik ve dokumacılık halâ canlı birer gelenektir. Yemen silâhları da ünlüdür. Özellikle yöreye özgü düz ya da eğri seyf ve altın ya da gümüştür. Çok eğri bir kını olan Arap Hançeri diğer adıyla cenbiyedir.


Vadinin doğusunda dar sokaklar ve çok katlı evlerden oluşan mahalleler yer alır. Vadinin batı kesimindeyse dükkânlar bulunur. Çok sayıda camiin yer aldığı kentte büyük pazarlar da vardır. Önemli bir el sanatları merkezi olan San'a da suk adı verilen pazarlarda kuyumcular, nakışçılar, çilingirler, halı satıcıları vb. bulunur. Aden şehri (Yemen'in ikinci büyük kenti) Kızıldeniz'in girişine yakın bir kesimde Aden körfezinde yer alan Aden, varlığını Arap yarımadasının güney kıyısında iki volkanik yarımada arasında ulaşıma elverişli geniş bir koydaki liman konumuna borçludur. Hindistan yolu üstünde bir konaklama limanı olma ve stratejik noktada bulunma rolüne bir petrol rafinerisinin kurulmasıyla önemli bir sanayi işlevi eklenmiştir.

    Yemen genelde bir tarım ülkesidir. Tarım özellikle tahıl ve baklagillere dayanır. Yemen'in Moka kahvesi çok uzun zamandan beri ünlüdür. Ancak kahve ekili alanlar yerel halkın rahatlatıcı etki yaptığı için yapraklarını çiğnedikleri küçük bir ağaç türü (kat) karşısında gerilemektedir. Pamuk ekiminin gelişmesi ise yakın bir zamana dayanır.