Mithatpaşa Cad. No:66/6 Tel: 0312-419 38 65 Fax: 0312-419 76 25
ölde yetişen kaktüs bitkisinin çevreye uyumu çok çeşitlilik gösterir. Kaktüsgiller ailesindeki bitkilerin tümü etli (kalın) olduğu halde etli bitkilerin tümü bu aileye girmez. Kaktüsler çöl bitkisidir ve kuraklığa son derece uyum gösterirler. Dış çevreyle ilişkili olan yüzeyleri daralmış bunun sonucunda kaktüsler yuvarlak ya da silindir görünümünü kazanmışlardır. Özümleme yüzeyleri azaldığı için çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Bitkiye fazla nemli bir kılıf sağlayan tüyler özellikle bitkinin taze bölümlerinde çok iyi gelişmişlerdir. Bitkinin yuvarlak bölümleri özsuyla doludur. Kaktüslerin pek azında gelişmiş bir kök ya da soğan yapısı bulunur.
Türlerin çoğu toprağın üstünde yaşar Bazıları ağaç görünümündedir. Bu özellikler ağır kuraklık koşullarında hiç değişmez. Nemli ormanlarda başka bitkilerin üstünde yaşayan tipleri de vardır. Bunlar başka gruplardandır. Tümü de Amerika kökenlidir.
Günümüzde sağladıkları büyük yarar nedeniyle kaktüsler Dünya'nın her yerinde görülmüşlerdir. Yoksul ve çorak topraklarda yetiştirilebilecek tek bitki öbeği olan kaktüslerin üretilmesi toprağın değerlen dirilmesinde en iyi çözümdür.Ayrıca bu bitkiler çorak toprağın zayıflık derecesini azaltır ve artıklarıyla toprağı nemli kılar. Bu bitkiler aynı zamanda daha alçak boylu olan bitkileri de koruyabilirler.
Bu bitkilerin özsuyu su gibi içilebilir. Bazılarının da meyveleri yenebilir. Bitkilerin özsuyundan yararlanmak için dikenli türlerde meyvelerindeki dikenleri yok etmek ve kabuklarını soymak gerekir. Bunların bir çok türü halâ hayvan yemi ve yeşil gübre olarak kullanılır. Bazı kaktüsler zehirlidir. Bunlardan balıkları uyuşturmada kullanılan maddeler elde edilir.
Muson ikliminin görüldüğü Endonezya gibi ülkelerde bol yağış ve sıcak nemli hava burada yetişen bitkilerin aşırı büyümesine ve bitki çeşitliliğine neden olmaktadır.