Sevgi
Bekledim (Şiir)
Sevgi (Şiir)

Gezelim-Tanıyalım

Ülkemizin hemen her yöresinde Muharrem ayında yapılan, komşu ve akrabalara dağıtılarak gelen konuklara ikram edilen Aşure, hemen hemen tüm tahıl ve bakliyat çeşitleri ile yemişlerin katılmak suretiyle yapıldığı bir tatlı çeşididir. Nuh tufanı efsanesiyle desteklenen ve tüm canlılardan birer çiftin bulunduğu Nuh'un gemisinde son kalan bütün yiyeceklerin birarada pişirilmesiyle elde edilen yemeğin aşure olduğu söylenmektedir.

İstenen malzemelerin istenildiği ölçüde konması ve tadının da kişiye göre ayarlanması nedeniyle aşurede malzeme ve miktar bakımından sınırlama yoktur. Tek tek pişirilmesi zaman alan malzemeleri birarada pişirmek mümkündür. Aşurenin su ya da süt ile pişirilmesi tamamen arzuya bağlıdır. Çeşitli yemiş ve nar taneleriyle süslenen aşureye tarçın serpmek de gelenek olmuştur.

Malzemelerin çeşitliliği ve pişme süresinin zaman alması nedeniyle insanlara zor gelen aşureyi pratik olarak şu şekilde yapabiliriz: Çeşitli yemiş, meyve kuruları ve tahıl ihtiva eden ve adına müsli denen karışım paketini istenen ölçüde süte boşaltıp az miktar nişasta ile kıvamını arttırarak pişirebiliriz. Yapması sadece 15 dakika alan bu aşure geleneksel yöntemle pişirilen aşureyi aratmayacak güzellik ve tatta olmaktadır.