Sanatsal Güzellikler
Aşkın Çilesi
Karşılaşma

Gezelim-Görelim

Dünyanın pek çok yerinde çeşitli nedenlerle değişik törenler yapılmakta ve bu törenler hemen her zaman aynı yerde ya da bölgede tekrarlanmaktadır. Ülkemizde Mevlana'nın hakka kavuştuğu gün olan şeb-i arus törenleri Konya' da yapılmaktadır. Semazenler tarafından yapılan Sema gösterisiyle sürdürülen törene tasavvuf müziği ile başlanır. Sema gösterilerinin bilimsel izahı, "Var olmanın temel şartı dönmektir" şeklinde yapılmakta ve dünyada her şey döndüğü gibi varlıkların bünyesini teşkil eden atomların dönmesi, insanın topraktan gelip toprağa dönmesi, dünya ile beraber dönmesi ve sonuçta insanların dönmek suretiyle ve akıl yolu ile hakikatı bularak hakka ulaşması şeklinde açıklanmaktadır. Beyaz tennureleri ile dönen semazenlerin sağ eli dua edercesine göklere, sol eli ise yere dönüktür. Bunun anlamı Hak'tan aldığını halka saçmasıdır. Sağdan sola dönerek bütün yaratılmışları kucaklayan semazenlerin sunduğu sema gösterisi her birinin ayrı anlamı olan yedi bölümden oluşur.

Varanasi (Hindistan) gün doğumu törenleri: Hindistan'ın kuzeyinde Ganj lrmağının sol yakasında yer alan Varanasi hinduların yedi kutsal kentinden birisidir. Aynı zamanda bir eğitim ve sanat merkezi olan Varanasi'de üç üniversite ve çok sayıda yüksek okul vardır. Sanat ve el sanatları alanında bir hayli gelişmiş olan Varanasi altın ve gümüş işlemeli brokarları, ipek kumaşları tahta oyuncakları, cam ve fil dişi bilezikleri ile ünlüdür.

Varanasi'nin asıl ünü kutsal Ganj lrmağının kenarında kutsal kent olmasındandır. Ganj kıyısından uzanan merdivenlerden kutsal ırmağa inilir. Akarsuyun kıyıları tapınak ve saraylarla doludur.

Her Hindu yaşadığı süre içinde burayı en az bir kere ziyaret etmek ve hatta burada ölmek ister.

Bu kutsal Ganj nehrinde insanlar hergün yıkanırlar. Varanasi'de gün doğumu törenleri her sabah gün doğmadan önce yapılır. Karanlık ve dar sokaklardan geçilerek gidilen tören alanı tek ışıklı yerdir. Yüksek bir alanda gün doğmadan çanlar çalmaya başlar. Bu karanlık ve ürkütücü sessizlik içinde duyulan çan sesleri insanlarda manevi duyguların yoğunlaşmasına neden olur. Gün doğumu yaklaştığı sırada bu töreni idare eden ailenin büyük oğlu güneşin ters istikametinde yukarıdan aşağı su doker. Daha sonra ya suya girerek yada sandalla açılarak dualarını yaparlar.