|
|
|
Yemek Kültürümüzden: Kısır
Aslen güney illerimizde yenilen bir karışım olan kısır
hemen hemen ülkemizin tamamında bilinmektedir.
Günün her saatinde yemek, salata ve öğün arası gıda olarak yenebilen kısır, içeriği açısından oldukça zengin olup içinde et olmadığı için kısır adını almıştır.
Bölgelerimize göre içine konulan malzemeleri değişse de ana unsurları aynıdır. Temelinde köftelik bulgurun sıcak su ile ıslatılmasından sonra içine konan maydanoz, taze soğan, yeşil biber ve nane karışımından oluşmakta arzuya göre içindeki baharatlar değişmektedir.
Güney illerimizde bulunan esmer bulgur, nar ekşisi ve kırmızı biberle yapılan kısır asma yaprağı ve marulla yendiğinde gerçek tadını vermektedir. Çoğu yerde çay ile beraber ikram edilse de ana bölgesi olan güney illerimizde ayranla birlikte yenmektedir.
Gerçekten yeşilliği, içindeki bulguru, yağı, salçası, limonu ve baharatı ile zevkli ve doyurucu olan kısır beslenme açısından da mükemmele yakındır.
| |
|
|