Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Kıymetli Taşlar-Nevin Erem
Avukatlık
Faruk Erem'in Gazete Arşivinden
Pembe Antik Kent-Petra
Faaliyetlerimiz
Halı
Ceza Kanunlarının Yetersizliği
Değerli Taşlar
Sonsuzluk-Şiir
Börekler
Sağlık Köşesi
Umut-Şiir
Zafer Kulesi
Arka Kapak
Rüzgar Kulesi
Haberler
Gezelim-Tanıyalım
Bize Yazın
Doğanın İnsanlara Armağanı:
Süs Eşyası ve Takı Olarak Kullanılan Değerli Ya da Yarı Değerli
İnsanlar ilk çağlardan beri gerek kendilerini gerekse evlerini çeşitli takılar ve süs eşyaları ile süslemeye özen göstermişlerdir. Bunun için doğada buldukları çeşitli materyalleri kullanmışlar ve bunları bir takım işlemlerden geçirerek daha değerli hale getirmişlerdir. Sanayi ve tekniğin gelişmesiyle doğada bulunan minerallerin işlenmesi büyük bir sektör haline gelmiş ve işlenen mineraller değerli taş olarak insanların beğenisine sunulmuştur. İşlenmiş bu değerli taşlar genellikle mücevher yapımında kullanılmakla beraber bazı eşyaların süslenmesinde de bunlardan yararlanılmıştır.
Eskişehir yöresinde toprağın derinliklerinden elde edilen ve toprağa karışmış bir halde bulunan lüle taşları diğer adıyla deniz köpüğü mücevher gibi kullanılmasa da en az onun kadar değerlidir. Dünyanın en kaliteli lüle taşları Eskişehir yöresindeki taşlardır. Daracık tünellerden binbir zahmetle çıkarılan bu taşlar beyaz altın olarak nitelenmekte ve mücevher gibi işlenmektedir. Suyla temas ettiğinde sabun gibi yumuşayan lüle taşı ustasının elini de rahatlıkla istenilen şekle dönüşebilmekte.
Bunlar genellikle pipo şeklinde padişah başları, satranç taşları ile küpe ya da kolye olabiliyor. İşlendikten soma nemini kaybeden lüle taşı sertleşiyor ve şeklini koruyor. Ustalar genellikle lüle taşını işleyecekleri araçları kendileri yapıyorlar. Evlerini atölye olarak kullanan kimi ustalar sipariş edilen baş şekillerini pipolara işliyorlar.
Doğada var olan taşlardan çok azı değerli taş olarak takıcılıkta ya da kuyumculukta kullanılır. Taşların değerli taş olarak nitelenmesi için bazı özelliklere ve ölçülere (renk,ağırlık, arılık ve boyut gibi) sahip olması gerekir. Katkısız olması ise en çok aranan özelliktir. Değerli bir taşın ağırlığı kırat (1 kırat=O,2 gram)la ifade edilir. Gerçekte minerallerin çoğu doğal katkılar içerir. Örneğin elmas, kübik sistemde kristalleşmiş haldeki karbondur. Elmasların çoğu içindeki karışımlar nedeniyle hafif renkli gözükür. Renksiz ve arı elmas en değerli taştır. Saf elmas doğal halde parlak ve pürüzsüzdür. Traşlanan elmas ise kırılma indisi ve ışığı yayma gücünün yüksek olması nedeniyle çok güzel pırıltı verir. Topkapı müzesi hazine dairesinde sergilenen "kaşıkçı elması" dünyanın sayılı elmasları arasında gösterilir (86 kırat ve armut şeklindedir). Dünyanın en büyük elması koh-inur'un Londra'da, ondan sonra gelen derya-yı nur'un da İran hazine müzesinde olduğu bilinmektedir.
Dünyanın belli başlı elmas yatakları, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyetindedir.Safir ve yakut doğal korindonlardır, diğer bir deyimle kristalleşmiş aliminyum oksitlerdir. Yakut kırmızı bir korindondur ve rengini taşıdığı eser miktardaki kromdan alır. Safir ise mavi bir korindondur ve eser miktarda demir ve titan içerir. Zümrüt yeşil renkli olup beril grubundan aliminyum siklosilikattan oluşur. Akuamarin (gökzümrüt) yan değerli taş olup mavi ve mavi-yeşil bir berildir. Rengi bileşimine göre değişen siklosilikatlar grubundan turmalin de yan değerli bir taştır.
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25