Genellikle köylerimizde elde açılan hamurla yapılan ve taş fırınlarda pişirilen börekler, büyük yerleşim yerlerinde pratik ve kolay olması bakımından hazır yutkalarla yapılmaktadır. Yapılış şekli bakımından aynı olan bu börekler, yutka katmanlarının arasına sürülen sütlü, yumurtalı yağlı karışımın istenilen miktara göre farklılık göstermesi dışında ortasına konan harcın çeşidine göre de değişiklik gösterir. Tepsiye konuş tarzına bağlı olarak isim alan börekler genellikle, düz tepsi böreği, kol böreği, gÜl böreği vb. gibi isimler almaktadır.
Doyurucu olması açısından beğenilen bir tarif olan düz tepside pırasalı börek: Arzu edilen miktarda yufka (3,4,6 olabilir) iki eşit bölüme aynlır ve katmanları arasına yufkalara yetecek miktarda hazırlanan sütlü (süt yerine sulu yoğurtta olabilir), yumurtalı, yağlı karışımdan sürülür. Birinci bölümün tepsiye yayılmasından sonra ortasına ince ince doğranmış ve soğanla kavrulmuş pırasalar konur ve üzerine ikinci bölüm yufkalar yayılarak tepsi doldurulur. Börek hafif ısıtılmış fırında (25-30 dk.) pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra altüst edilen börek tekrar konarak üç beş dakika daha pişirilir. Fırından alınan börek kare şeklinde kesilerek servis yapılır. Pırasalı harcın içine arzuya göre tuza ilaveten karabiber, kırmızı biber gibi baharatlar konabildiği gibi kıyma ve küçük doğranmış etlerle de konabilir.