Günün her saatinde gerek tek başına gerekse diğer yemeklere ilave ederek yediğimiz yoğurdun insan bünyesine sayısız faydalar sağladığının anlaşılması üzerine pek çok dünya devleti tarafından da üretilmeye başlanmıştır.
Genellikle sade yapılırsa da değişik zevklere hitap etmesi bakımından meyveli ya da değişik aromalı yoğurtlar üretilmektedir. Büyük fabrikalarda modern makinalarla üretilen yoğurtlar her yerde satılıyor olmasına karşın köylerin büyük bir kısmında ve kasabalarda insanlarımız yoğurtlarını kendileri yapmaktadırlar. Doğal ve katkısız olan bu ev yapımı yoğurtlar uzun süre dayanmadıkları için kısa sürede tüketilmeleri gerekmektedir. Genelde herkesin bildiği bu ev yapımı yoğurdun iyi tutması ve katı olması için birkaç püf noktasını bilmek yeterlidir: 1- ilk önce nereden alınırsa alınsın sütün üç, beş dakika kaynaması gerekmektedir. 2- Kaynayan sütün elimizin küçük parmağının dayanabileceği ısıya kadar soğutulmasılazımdır. 3- Bir kilo süte eklenecek bir fincan mayanın iyice ezilerek muhallebi kıvamına getirilmesi gereklidir. 4- Maya süte katıldıktan sonra iyice karıştırılması şarttır. Aksi halde maya sütün içinde homojen bir şekilde dağılmaz. 5- Maya katılan süt kasede, bardakta ya da tencerede ikibuçuk, üç saat (genelde üç saate yakın) üstü battaniye ile örtülerek bekletilir.6- Üç saatin sonunda mayalanan yoğurt hemen buzdolabına kaldırılır. Bu yöntemle yapılan tutmaması için bir sebep yoktur.