Çiğ ya da pişmiş her türlü gıdanın lezzetini arttırmak için kullandığımız baharatlar, sağlığımızı olumlu yönde etkileyen doğal katkı maddeleridir. Baharatların büyük çoğunluğu bitki kökenlidir, örneğin tarçın (kabuktan) zencefil (kökten) defne, kekik, nane vb. (yapraklardan) elde edilir. Eski çağlarda baharat türlerinin ilaç yapımında ve halk hekimliğinde kullanıldığı bilinmektedir. Koku ve lezzetin yanında baharatların iştah açıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, sinirleri yatıştırıcı vb özellikleri nedeniyle kullanımı geniş ölçüde artmıştır.
Güneydoğu Anadolu bölgemizde bolca tüketilen kırmızı biber (isot) yöre yemeklerinin ana özelliğini oluşturmaktadır. Genellikle doğu kökenli olan baharatlar orta asya devletlerinden (Hindistan Seylan, Çin) gelerek Avrupa'ya yayılmıştır. Eski çağlardan beri baharatlar Avrupa sofralarında da geniş olarak yer almıştır. Bizde baharat kullanımı bölgelere göre farklılık göstermektedir. Kekik, nane gibi her yörede kullanılan baharatların dışında bölgelerin kendi yemeklerine özel kullandıkları değişik baharatlar mevcuttur. Damak zevkine göre geliştirilen baharat kullanımı yemeklerimizin vazgeçilmezleri arasına girmiştir.