Ege Yöresinin
Gülin ALKIŞ
İzmir ve yöresine ait olan bu tatlı elli yaş üzeri kişilerin ÇOCUKLUKLARINDA severek yedikleri bir tatlıdır. Tepsi içinde pişirilen verdiğin paraya göre beş santim uzunluğunda iki santim eninde üzeri yer fıstığı dizili şuruplu bir tatlıdır.
Çocukken hepimiz paramızı alır şambalicinin gelmesini, sesini duymayı sokağın başında beklerdik şambalici "şambali" diye bağırdığında etrafına toplanır, paramızı verir onun dilimleri kesmesini ve ellerimiz kirlenmesin diye ince kağıtla tutup vermesini büyük bir zevkle seyreder, içimizden de fıstıkklı tarafından gelmesi için dua ederdik.
Bir ritüeli sadece ben düşünüyorum sanırdım yıllar sonra bir arkadaşım anlatınca hepimiz aynı duygular içinde olduğumuzu anladık. Bu yaz çeşmede bir şambalici gördüm hemen çocuklaşarak evde kendim yapmama rağmen paramı vererek bir dilim aldım ve mutlulukla çocukluğuma döndüm.
Şambali Tarifi;
30 cm büyüklüğünde tepsiyi sıvı yağla yağlayın bir kapta normal su bardağı ölçüsü birer ölçü yoğurt, kalın taneli irmik, un, şekeri bir tatlı kaşığı karbonat (Kabartma tozu) ile çırpmadan sadece karıştırın (malzemeler birrbiri içine girsin) sonra yağlanmış tepsiye dökün ve yağa batırılmış kaşıkla üzerini düzeltin, üzerine kabuğu soyulmuş yer fıstıklarını ikiye ayırarak tepsideki karışımın üzerine sıra ile dizin (serpmeyin) sıcak fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirin soğumaya bırakın. Şurubu için 2.5 su bardağı şeker, 2.5 su bardağı su kaynatın, koyulaşınca 3 yada 4 damla limon suyu sıkın, soğuk keke sıcak şurubu dökün şurubu içine çeksin bir gün dolapta bekletin dikdörtgen dilimleyin afiyetler olsun. Ayrıca şurubun içine damla sakızı yada vanilya koyabilirsiniz.
İzmir'in meşhur tatlısı şambaliyi yapan arkadaşımız Gülin ALKIŞ hepimize kendi eliyle ikram etti.
|