Sanat

Eller

Zeytinyağlı Enginar

E
n ilkel çağlardan bugüne yaşanan olayları simgesel olarak anlatan sanat eserlerinin yer aldığı 19. Yılımızın Sonbahar sayısının konularına geçmeden önce hepinizi sevgi ile selâmlıyorum.
Sezonun ikinci yarısında salgın yasakları nedeniyle sınırlı olarak yapabildiğimiz faaliyetlerimizden haberdar olmanızı sağlamak amacıyla konu başlıklarını kısaca hatırlattıktan sonra sanat eserlerinin tarihinden bahsetmeyi uygun bulduk.

Tarihin ilk çağlarından başlayarak en ilkel şekliyle uygulanmaya başlayan sanat, mağara duvarlarındaki resimlerle kendini gösterir. Çeşitli hayvan resimleri ve bitki çizimleri onların hayatlarındaki gerçekliklerdir. İlerleyen zamanlarda bu çizimler ve resimler gelişmiş ve toplumların yaşamlarındaki olayları, törenleri ve gelenekleri ifade eder şekle bürünmüştür. Yazılı olmasa da şekilsel olarak tarihi anlatım aracı niteliğindeki bu resimler o dönemin hayat şekli hakkında bilgi vermektedir. Zaten bu resimlerdeki amaç estetik değil anlatımdır.

Daha sonra yazının bulunmasıyla yaşanan olaylar (kurallar ve anlaşmalar) tabletlere kazınarak koruma altına alınmıştır. Çağımızda ise her türlü teknolojik vasıtalar kullanılarak saklanan tarihi belgeler, bilgiler ve kitaplar kütüphanelerde arşivlenmektedir. Bu nedenle tarihi, geçmişi geleceğe taşıyacak olan arşivler hazine değerindedir ve özenle korunmalıdır.