Memleketimizde bulunan tüm mevyalardan yapılabilen reçeller kış hazırlığının da en önemli bölümünü teşkil eder.
Genelde bütün reçeller aynı temel yöntemle yapıldığından bunlardan en çok talep gören vişne reçelinin yapımını birkaç başlıkta toplarsak, göze çarpan şu hususlar reçelin tam kıvamında olmasını sağlayacaktır.
Şeker ve meyva birebir ölçüde kullanılacak ve bir gece önceden çekirdekleri çıkarılan vişne ve şeker karıştırılarak bir tencereye konacaktır
Ertesi gün orta dereceli ateşde asgari yarım saat olmak üzere kaynatılacak kıvamı ya kaşıkla düz bir tabakta kontrol edilip akışkanlık derecesine bakılacak yahut da kaynarken oluşan gözeneklerin orta derecede büyümesi beklenecektir.
Reçelin kıvamının arzu edilen akışkanlıkta olduğuna karar verilince ocak kapatılarak sıkılan bir limon suyu tencereye boşaltılıp karıştırılacak soğuduktan sonra da kavanozlara doldurulacaktır.
Şekerle karıştırıldığında suyu çıkmayan meyvalar pişirilirken bir miktar su katılabilir.
|