Mithatpaşa Cad. No:66/6 Tel: 0312-419 38 65 Fax: 0312-419 76 25
ukalemun: Renk değiştirme yetenekleri, hareketli gözleri ve uzun dilleriyle dikkat çeken bukalemunlara Madagaskar'da, Afrika'da ve Batı Asya'da rastlanır. Türkiye'de Ege ve Akdeniz'de görülür.
Yanlarından yassılaşmış olan bedenleri dallara asılmalarına (çoğunlukla ağaçlarda yaşarlar) olanak veren, tutunmaya yarayan bir kuyrukla son bulur. Parmakları karşı karşıya gelebildiğinden ayakları birer kıskaç gibidir. Bukalemunlar normal olarak yeşilimsi renktedir. Bununla birlikte derilerindeki renk hücreleri durumunun birbirine göre farklılığı nedeniyle derilerinin rengi değişikliğe uğrar. Bu değişiklikler dış çevreye olduğu kadar hayvanın ruhsal durumuna da bağlıdır. Söz gelimi bukalemun korktuğunda renk değiştirir.
Bukalemunlar böcekle beslenir. Avlarını ararken gözlerinin ve dillerinin alışılmamış iki özelliğinden yararlanırlar. Gözlerin her biri öbüründen bağımsız olarak her yöne döndürülebilir. Bukalemun avına iki gözüyle gözetleyerek olağanüstü bir yavaşlıkla yaklaşır. Böceğe belli ölçüde yaklaştığında gövdesi kadar uzun olan ağızda dolanmış halde bulunan dilini fırlatır. Dil ucu yapışkan olduğundan böcekler kolayca yapışır. Bukalemunların çoğu yumurtlayıcıdır. Gövdelerinin üzerinde dikenler, boynuzlar, sırtta kemikten bir kalkan vb. ile donanmıştır.
Lemürler: Sadece Madagaskar'da yaşayan lemürler adanın kıtadan ayrılışı sırasında göç etmişlerdir. Çok çeşitli türleri bulunan lemürler zaman içinde çok farklı gelişmeler göstermiştir. Bu farklı türlerin çoğu adada insanların yaşamaya başlamasıyla ortadan kay bolmuş çoğunun da nesli tükenmiştir. Gene de ada da yaşayan türler arasında halkalı kuyruklular ve kırmızı gözlüler dikkat çekenler arasındadır.