b. Tecil: Kanun cezası "tecil" edilmiş suçluya "yeniden bir suç işlediği takdirde, sonraki cürüm cezasının dahi..." tekerrürden dolayı arttırılacağı"nın ihtar edileceğini bildirmektedir (TCK 94). Tecil edilmiş ceza çekilmiş ceza değildir. O halde tecilli cezadan sonra tekrar suç işleyenin "mükerrir" sayılacağını kabul eden bir kanun, tekerrürde cezanın çekilmiş olmasını şaft kabul eden bir kanun tekerrürde cezanın çekilmesinin şart olduğu kanaatında ısrar kanunun bu hükmünün (TCK.94) tatbik kabiliyeti olmadığı neticesine varmıştır.
Böyle bir içtihat, bir kanun hükmünün tatbik kabiliyeti olmadığından yürürlükten kaldırılması manasına gelir ki, mahkeme içtihadının böyle bir yetkisi hukukta mevcut değildir.
"Fer'i nitelikte bulunan meslek ve sanatın icrasının tatili cezasının yerine getirilmemiş olması tekerrür hükümlerinin uygulanmasına engel değildir".
4. Tatbikatta neticeler: Cezanın çekilmiş olmasını şart koşmak yalnız TCK. na muhalif olmakla kalmaz, tatbikatta da haklı görülmesine imkân vermeyen neticeler doğurur.
a. Para cezaları: Memleketimizde "para cezaları" tahsil edilememektedir. Bunun muhtelif sebepleri vardır. Suçlunun ödemek için oyalama yoluna saptığı (ödeme emrini tebellüğ etmemek çarelerini aramak gibi) görülmektedir. Hattâ TCK.nun tadil (5335 nolu) sebeplerinden biri de budur.
"Hürriyeti bağlayıcı cezadan çevrilen para cezası asıl mahkûmiyeti oluşturduğundan, kararda, ceza miktarı bakımından kesin hâle gelen hüküm tekerrüre esas alınamaz". Hürriyeti bağlayıcı cezanın infazına rağmen para cezası tamamiyle tahsil edilmemiş ise suçlu, tekrar suç işlerse mükerrir sayılmıyacaktır. Bunu haklı gösterecek gerekçe mevcut değildir.
b. İçtima: Cezasını çekmekte iken çezaevinde suç işleyen kimse hakkında içtima hükümleri tatbik edilecektir. O halde cezasını çekmek, ıslah olmak için girdiği müessesede tekrar suç işleyen kimse mükerrir sayılamıyacaktır.
c. Şartla salıverme: Şartla salıverilen kimse tekrar suç işlerse --yine bu içtihada göre-- cezası tekerrürden dolayı arttırılamaz. Çünkü evvelki cezasını tamamiyle çekmemiştir. "Şartla salıvermek"le kendisine gösterilen itimada lâyık olmadığını yeniden suç işleyerek gösteren kimsenin mükerrir sayılmaması izah edilemez.
SONUÇ:
Yukardaki nedenlerle Adalet Bakanlığınca hazırlanan Ceza Kanunu tadili tasarısı gerekçesinde (sh. 20) şöyle denilmektedir: "Yürürlükte olan kanun rejiminde, yerleşmiş Yargıtay kararları gereğince, tekerrür halinde, birinci mahkûmiyetin cezasının çekilmiş olması şartının arandığı bilinmektedir. Tasarı ise, 45. maddesinde mahkûmiyet hükmünün kesinleşmiş olmasını tekerrür halinin teşekkülü için yeterli saymıştır".