Vakıf Hakkında
Faruk Erem
Hümanist Dergi
Fotoğrafçılık

Anayasa, Bilim ve Sanat

Son

Apçağa

Kervansaraylar

Kanun

Faaliyetlerimiz

Şüphe Sanık Lehindedir

Sağlık Köşesi

Kangal

Fotoğraflarda Yaşayan Anılar

Güllaç

Ön Kapak İçi

Arka Kapak İçi

Arka Kapak


Haberler
Gezelim Tanıyalım
Bize Yazın
Mithatpaşa Cad. No:66/6      Tel: 0312-419 38 65      Fax: 0312-419 76 25
      rgani deyince bakır, Zonguldak deyince kömür, Çeltek deyince linyit gelir insanın aklına. Kural: Yasalar ülkenin her yerinde aynı biçimde uygulanır. Ya toprak altında? Durmadan kesik kesik çalan siren, çoluk çocuk, kadınlar koşuşur kuyunun çıkışına. Daha sonra asansör çalışır, çıkanlar yakınlarına doğru giderler koşarcasına. Kucaklaşırlar. Kurtulanlar sevinçle uzaklaşır. Her seferinde bekleyen beş on kişi kalır geride.

    Kim kusurlu idi, bilemiyorum. Olay toprak altında, maden ocağında olmuştu. Ana damardan yeni bir göz açılıyordu. Genç mühendis durakladı. Vardiya çavuşuna güvenlik direklerini neden çapraz vurduğunu sordu. Çavuş biraz alaylı biraz da kabaca “Bu böyle çatılır.” dedi. Mühendis kızmıştı. Çavuşa bir tokat attı. Çavuş tabancasını çekti, ateş etti. Tutturamadı. İkinci kez ateşleyemedi. Bir anda toz, toprak ve gürültü birbirine karıştı çökük yankıdan.

 E
    Beş kişi ölmüş, mühendis ile vardiya çavuşu kurtulmuştu. Mühendise, attığı tokattan ceza verdiler. Çavuşa verilecek ceza çok tartışıldı. Beş kişinin ölümüne sebep olmaktan mı yoksa mühendisi öldürmeye kalkışmaktan mı ceza verilecekti? Kanunda bir kural vardır. Bir eyleme iki ceza verilmez. Hangisi daha ağırsa o verilir. Mahkeme kurala uydu. Öldürmeye kalkışmaktan ceza verdi.

    Ölenler için işletme büyük bir cenaze töreni düzenledi. Müdürün söylevi çok dokunaklı oldu. Ağlamayan kalmadı.

    Ölenlerin geride bıraktıkları için açılan tazminat davasına gelince dava kazanılamadı. Olay ocakta olmuştu fakat iş kazası değildi. Çavuşun kişisel kusurundan işletme sorumlu tutulamazdı. Ne diyelim? Kanun böyle. Kanun ülkenin her yerinde aynı biçimde uygulanır. Toprak altında da.