Fotoğrafçılık

Kangal

Fotoğraflarda Yaşayan Anılar

Güllaç

Sadece coğrafyasıyla değil bölgesel ürünleri ile de dikkâti çeken Kemaliye doğal ürünler pazarlamaktadır. Dağlık bölge olduğu için tarıma elverişli olmayan arazide hayvan besiciliği öne çıkmaktadır. Dağlarda keçi besleyen Kemaliyeliler sütünden yapılan ürünleri her alanda kullanmaktalar. Ayrıca bölgede en çok görülen ürün duttur. Her yerde görülen dut ağaçlarından toplanan dutlar çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. (dut pekmezi, dut lokumu, kurutulmuş ve öğütülmüş dut tozunun cevizle karıştırılmasıyla yapılan bölgeye has "lök" tatlısı bunlardan bazılarıdır.) Bölgedeki ürünler genellikle fabrikasyon olmayıp doğal yollarla işlenmekte ve az miktarda üretilen buğday hiçbir ayrıştırmaya tabi tutulmadan el değirmeninde öğütülmektedir.
     rzincan iline bağlı bir ilçe olan Kemaliye'nin eski adı Eğin'dir. Eğinliler Atatürk'e bağlılıklarını belirttikten sonra isimlerini değiştirmeyi ve Mustafa Kemal'in ikinci adı olan Kemal'i ilçelerine vermeyi teklif ederler. Atatürk bundan memnuniyet duyup onay verdikten sonra ilçenin adı Kemaliye olarak değiştirilir.

Munzur dağlarına yaslanan Kemaliye dağlık olsa da çok güzel bir coğrafyaya sahiptir. Dağlar arasındaki Karanlık Kanyon çeşitli doğa sporlarına olanak sağlamaktadır. Tekne turu ve su yarışlarına imkan veren kanyon turistlerin de ilgi odağı olmaktadır.
    El dokuması halıları ile de ünlü olan Kemaliye'de genellikle geleneksel motifler işlenmiştir. Zeminde koyu renk kullanılmasında İran etkisi görülmektedir.

Kemaliye'nin köylerinden Apçağa köyü Ahmet Kutsi Tecer'in köyüdür. Şairin "orada bir köy var uzakta, o köy bizim köyümüzdür, gezmesek de tozmasak da, o köy bizim köyümüzdür" dizeleriyle ünlenmiştir. Hem Kemaliye'nin hem de Apçağa'nın yolları arazi dağlık olduğundan inişli yokuşludur. Düz bir yol görmek pek mümkün değildir Ayrıca bu bölgenin evleri iki ya da üç katlıdır. Ve alt kısmı taş olan evlerin üstü tahtadan yapılmıştır.
Bölgesel bir mimari yapısı olan bu evlerin tahta kısmı dikine olarak yerleştirilmiştir. Dikine konan bu tahta kısmın alt tarafı sivri ve motiflidir. Girişi bahçe ve geniş hol olan evlerin üst katında odalar bulunmaktadır.

Çok değişik konularda ilginç maniler yazan Apçağa'lılar bir de mani yolu yapmışlar levhalara yazdıkları manileri yol kenarındaki direklere yerleştirerek bunu gerçekleştirmişlerdir.

Apçağa'da açılan Ahmet Kutsi Tecer Kültür evinde şairin o dönem kullandığı ya da o zaman kullanılmakta olan eşyalar sergilenmektedir.

E