Mozaik: Düzgün biçimli mermer, taş, cam ya da toprak parçalarının çimento harcıyla yanyana tutturulmasıyla elde edilen resim ya da süsleme sanatıdır.
Mozaik tekniği, fırçayla yapılan boyalardan daha dayanıklı malzemelerle süsleme ihtiyacından doğmuştur.
Mozaik sanatçısı, taş, cam ya da toprak parçalarını henüz kurumamış olan harç üstüne önceden çizdiği şekle uygun olarak teker teker yerleştirir. Parçaların dizilinde ışık ve yansımalarda gözönüne alınır.
Mozaik doğu kökenli bir sanattır. Tarihin çok eski dönemlerinde başlayan mozaik sanatı eski çağda en beğenilen teknik olmuştur. Geometrik motifler, çeşitli hayvanlar, natürmortlar, başlıca mozaik teknikleri arasında yer almaktadır. Kullanılan malzemeler bakımından oldukça zenginleştirilen mozaik sanatına parıltılı etkisi veren altın, gümüş, cam küplerde eklenerek farklı güzel görüntüler elde edilmiştir.
Eski mozaiklerin bulunduğu en büyük müze Tunus'da olmakla beraber 2.sırada yer alan müze de Antakya'dadır. Fas'da Meknes yakınlarında bulunan Volubilis harabelerindeki mozaikler çeşitli dini konuları içermekte olup, hemen hemen hiç bozulmadan gümünüze kadar muhafaza edilmiştir. Antakya'daki bu ünlü mozaik müzesinin yanısıra Kütahya'nın Aizonai antik kentindeki mozaikler ile Güneydoğu Anadolu'daki zeugma mozaikleri de ülkemizin mozaik süslemeleri açısından zenginliğini göstermektedir.
|