Çorba her öğün yiyebildiğimiz sulu ya da kıvamlı yemektir. Genellikle Anadolu'da sabahları
tercih edilen çorba, kahvaltının yerini almaktadır. Öğlen ve akşam yemeklerden önce içilen
çorba daha suludur. Hatta bazı üilkelerde tamamen etsuyu ve baharatla hazırlanan yemek
öncesi çorbalar kaşıksız küçük kaselerden doğrudan içilmektedir. Daha yoğun olan ve ekmekle
içilen çorbalar ise ana yemek yerine de geçebilmektedir. Her ülkenin hatta her bölgenin
kendine özgü çorbaları olsa da bizde yaygın olarak her yerde bilinen ve yapılan çorba
tarhana çorbasıdır. Türk mutfağının geleneksel yemeği olan tarhana gerek içindeki
besinlerin zenginliği gerekse lezzeti bakımından mükemmel bir yemek çeşididir.
Kuru vetoz halinde pişirmeye hazır olan tarhananın içinde, soğan, domates, biber, ekmek
mayası, yoğurt, un ve yumurta gibi besleyici gıdalar bulunmaktadır. Pişirmesi son derece
kolaydır: önceden bir kapta ıslatılmış olan tarhana kaynamakta olan sıcak suya
karıştırılarak yavaşça dökülür. Bir süre karıştırıldıktan sonra içinde kırmızı biber
bulunan margarin ya da tereyağı ateşde kızdırılıp çorbanın üzerine dökülür ve servis yapılır. Tadının daha güzel olması için suyuna domates suyu ya da püresi eklenerek
üzerine de nane konulabilir.
|